Ή Σκέπη της Θεοτόκου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ή Σκέπη της Θεοτόκου

Η εορτή της αγίας Σκέπης της Θεοτόκου (1η και, αργότερα, 28η "Οκτωβρίου) αντλεί την υπόθεση της από τον βίο του οσίου Ανδρέα, του δια Χριστόν σάλου. Ή εμφάνιση της Θεοτόκου στον όσιο έγινε αφορμή να καθιερωθεί ή εορτή αυτή.
Το περιστατικό συνέβη στη νότια πλευρά του ναού των Βλαχερνών, στο παρεκκλήσιο της αγίας Σωρού, όπου φυλάσσονταν ή έσθήτα, ό πέπλος και μέρος της ζώνης της Θεοτόκου.
Στό παρεκκλήσιο αυτό γινόταν κάποτε ολονυκτία. Έκεί πήγε να προσευχηθεί και ό όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του άγιο Έπιφάνιο.
Ήταν ή ώρα περίπου 10 το βράδυ, οπότε ό όσιος βλέπει τη Θεοτόκο να προχωρεί από τίς βασιλικές πύλες προς το άγιο θυσιαστήριο.
Φαινόταν πολύ ψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων αγίων. Ανάμεσα τους ξεχώριζαν ό Τίμιος Πρόδρομος και ό θεολόγος Ιωάννης, οί όποιοι βάδιζαν δεξιά και αριστερά της. Από τους λευκοφόρους άλλοι προπορεύονταν και άλλοι ακολουθούσαν ψάλλοντας ύμνους και άσματα πνευματικά.
"Οταν πλησίασαν στον άμβωνα, είπε ό όσιος Ανδρέας στον Έπιφάνιο:
- Βλέπεις, παιδί μου, την Κυρία και Δέσποινα του κόσμου;
- Ναί, τίμιε πάτερ, αποκρίθηκε ό νέος.
Ή Θεοτόκος την ώρα εκείνη γονάτισε και προσευχήθηκε για πολλή ώρα. Παρακαλούσε τον Υιό της νια τη σωτηρία του κόσμου και έβρεχε με δάκρυα το πρόσωπο της. Ύστερα μπήκε στο άγιο θυσιαστήριο και προσευχήθηκε για τους πιστούς πού αγρυπνούσαν.
"Οταν τελείωσε τη δέηση της, με μια κίνηση χαριτωμένη και σεμνή έβγαλε από την άχραντη κεφαλή της το αστραφτερό μαφόριο, και τ' άπλωσε σαν σκέπη με τα πανάγια χέρια της πάνω στο εκκλησίασμα.
Έτσι απλωμένο το έβλεπαν και οί δυο τους για πολλή ώρα να εκπέμπει δόξα θεϊκή. Όσο φαινόταν εκεί ή Θεοτόκος, φαινόταν και το ιερό μαφόριο να σκορπίζει τη χάρη του. "Οταν εκείνη άρχισε ν' ανεβαίνει στον ουρανό, άρχισε κι εκείνο να συστέλλεται λίγο-λίγο και να χάνεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσευχή για τις δύσκολες στιγμές

Άγιος Εφραίμ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΑΥΜΑΤΑ